Mi az a pár szó, ami leginkább leírja az országot? Nyugodt, pici és rohadt drága. Mármint úgy értem, jártam már néhány helyen – többek közt Párizsban, Tel-Avivban, Nizzában – amelyek nem éppen az olcsóságukról híresek, azonban Uruguay bármelyiket könnyedén veri, ha árakról van szó. Sose gondoltam volna például, hogy egyszer még azon fogok töprengeni egy boltban, hogy vajon mi éri meg jobban reggelire: a 200 grammos kukoricapehely 700 forintnyi pesoért vagy esetleg csomagolt szeletelt kenyér (nem, még csak nem is finom) 1000 forintnyi pesoért. Jó, jó, tudom, alapszabály, hogy nem szabad mindent átszámolni, de azért mégis valahol bántja az ember lelkét amikor ennyi pénzt kell kiadni alap dolgokért. (Közben valahol felsír Dagobert bácsi.)

Ok, hát ha ilyen drága, akkor miért menjek Uruguayba??
Van pár nyugodt, nagyon hangulatos kis tengerparti falva, ami tökéletes kikapcsolódást nyújt, szörfözés, lovaglás, túrázás, stb. Hozzá kell tenni, hogy mi szezonon kívül, azaz a tél közepén voltunk ott, ennek nagy előnye, hogy minden sokkal olcsóbb volt (still elég drága) és alig voltak emberek rajtunk kívül. Hátránya nyilván az, hogy hideg volt, ezért óceánban fürdés vagy napozás szóba sem jött.

Az előzőekben említett Punta del Diablo után Cabo Polonio-ba vezetett utunk, ami egy áramellátás nélküli, természetvédelmi területen működő kis halász- és hippikolónia. Előzőek halászatból élnek, utóbbiak pedig a tákolmányaik (ún. ház) hostellé alakításából, továbbá amióta legális a marihuána termesztés az országban, elég kiterjedt ültetvények veszik körbe ezeket a tákolmányokat (ún. házak). Képeket keresd a galériában!

Mellesleg Cabo Polonio arról híres, hogy rengeteg oroszlánfóka (lobo marino, teljes nevén dél-amerikai oroszlánfóka) él partjainál, a védett növények mellett ez a fő oka néhány évtizeddel ezelőtti nemzeti parkká nyilvánításának.

Másnap továbbindultunk Aguas Dulces felé, ahol egy couchsurfing host várt bennünket. Pontosabban már a buszon találkoztunk, mert kiderült, hogy ő pont Cabo Polonio-ban dolgozik, mint parkőr. Aguas Dulcesben egy kis nyaralóházban lakott, amit még az ükszülei építettek, de mivel innen közelebb van a munkahelye, mint Castillos-ból, így ideköltözött. A ház annyira nyaraló, hogy nem csak a teteje volt nádból, de a fala is. Ezzel nyilván semmi baj nyáron, de ottjártunkkor épp 8 fok körül alakult éjszaka a hőmérséklet, ami azért a kellemestől jó néhány fokkal elmarad.

Az elmondások alapján mi azt gondoltuk, hogy Uruguay afféle “dél-amerikai Európa”, azaz jóval fejlettebb a környező országokhoz viszonyítva. Ez bizonyos területeken így is van (lásd árak), azonban Európától egészen biztosan nagyon távol van – és nem csak földrajzilag. Brazíliában rendkívül elterjedt vízmelegítő megoldás a zuhanyfejre szerelt elektromos vízmelegítő berendezés. Ezzel semmi gond nincs, nagyon jól működik azokat az eseteket leszámítva, amikor a bekötés nem szakszerűen történik (az esetek kb 50 %-a ilyen) – mert akkor könnyen előfordulhat, hogy fürdés közben egyszerűen megráz az áram. Ezt elkerülendő mi kifejlesztettünk egy olyan technikát, hogy a csapot csak törülközőn keresztül fogjuk meg, így az áramütések nagy százalékban megelőzhetőek. Egyes vélemények szerint a gumipapucsban zuhanyzás is segíthet, tekintve, hogy a földelővezeték itteni néphiedelem szerint arra való, hogy a zuhanyfej mellett lógjon bekötetlenül.

Nade vissza Uruguayhoz. Ez már egy annyira fejlett ország, hogy itt ismerik a földgáz felhasználát melegvíz előállítása céljából. Ez azt jelenti, hogy például Aguas Dulcesben a fürdőben volt egy nagy gázpalack, ami egy kis gázkazánhoz csatlakozott. A hostunk szépen meg is mutatta, hogy kell használni, majd még mondta is, hogy zuhanyzás közben nyitva kell tartani az ablakot. Kis szünet után a következő párbeszéd játszódott le:

Hunor: – és ez amúgy hova van bekötve?

Host (értetlenül): hogy-hogy hova? Hát palackos…

Hunor: – jó, de az égéstermék kivezetés?

Host: -???

Hunor: – tudod, kémény vagy ilyesmi, Európában ezt úgy szokás, hogy kivezetik valahova…

Host (leesett neki, röhögésben  tör ki): – jaaa, nem, ilyet nálunk nem szokás, hát ezért kell nyitva tartani közben az ablakot!

Valóban nagyon praktikus 8 fokban nyitott ablak mellett fürdeni, és azon gondolkozni, hogy akkor most be merjek-e még vállalni egy plusz pár perces hajmosást is. De itt legalább már ismerik a gázt, ez is valami, na.

Mondjuk ez még mindig semmi ahhoz képest, amit a punta del diablói hostelünk amerikai menedzsere mesélt (akivel a wifis incidens óta elég jó kapcsolatot ápulunk): Uruguay előtt egy bolíviai bárban dolgozott, ahol egyik este egy lánynak sikerült úgy berúgni, hogy asztalon táncolás közben egyensúlyát vesztette és leesett. Beütötte a fejét, ami elkezdett vérezni, mire Mark (a jól képzett menedzser) azonnal szólt egy pultosnak, hogy fusson az elsősegélydobozért. A dobozt kinyitva pedig meglepetten tapasztalták, hogy kötszer… na az pont nincsen benne, viszont tele van tűzijátékokkal – nyilván kizárólag vészhelyzet esetére.