llamallamacapybara

Riótól Rióig 41 hét alatt

Az ország, ahol biztosan nem akarsz élni

Valahol ott hagytuk abba legutóbb, hogy újra Bolíviában vagyunk és éppen a vonatállomásra igyekszünk, hogy még elcsípjünk két jegyet az éjszakai Villazón – Oruro vonatra. Ami azért annyira nem éjszakai, merthogy igazából délután háromkor indul Villazón-ból… Szóval megérkeztünk az állomásra és kiderült, hogy az olcsóbbik jegy már elfogyott, de a luxus elsőosztályúból még van pár darab. Ami egyébként kevesebbe kerül, mint egy teljesárú Budapest – Balaton vonatjegy a MÁV-nál…:D Az egyetlen probléma az volt, hoyg nem volt elég készpénzünk, más valutát meg nem fogadtak el, így én elindultam bankautomatát vadászni a városba, Hunor meg közben a bociszemeivel elérte, hogy addig is írja már a mi nevünkre azt a két jegyet a pénztáros. A jófejsége mentett meg minket egyébként, mert mire visszaértem, már elfogytak a jegyek. Bár egyébként ha jól meggondolom, semmi különös nem történt, mi ugye így szoktunk jegyet vásárolni (lásd brazil posztok, Paranágua stb…). 🙂

Ezután egy pár órás taktikai b*szódás következett a vonatállomáson, továbbá megpróbáltunk valami európaiak számára is fogyasztható ételt beszerezni a vonatútra, ami sokkal sokkal bonyolultabbnak bizonyult, mint gondoltuk, de végül csak ráfanyalodtunk valami csirkedarabos szendvicsfélére. (Nem, ez nem a mi extra igényeink volt ennyire nehéz, hanem mert Bolíviában pontosan ilyen nehéz ehető ételt találni. De erről még bővebben később.)
Szóval a vonatunk a menetrend szerint elindult 3 óra után valamivel, a luxus elsőosztáy valóban elég jól nézett ki és ami még megnyugtató volt, hogy szinte kivétel nélkül hasonszőrű turisták utaztak velünk egy kocsiban. Persze, valahol megvan a romantikus báj abban is, ha az ember helyiekkel tölthet időt, azonban szerintem a nagy többség határozottan visszautasítaná, hogy birka/kecske/láma/alpaka – szagú, fejenként 3-4-5 hatalmas zsák gyapjút/krumplit/egyéb mezőgazdasági terményt illetve további 3-4-5 neveletlen és hangos porontyot cipelő indiánok mellett töltsön el 16 órát Oruro-ig.

A vonatút egyébként indiánok nélkül is elég szórakoztató volt, kezdve azzal, hogy itt egészen másképpen gondolkodnak a sínpálya karbantartásáról, mint mondjuk Németországban. Ezért a vonat szinte végig 40 és 60 km/h közötti sebességgel halad, és még ilyen sebesség mellett is úgy hullámzik, rázkódik és ugrál, hogy a vidámparki hullámvasút ehhez képest elmegy a p*csába. Konkrétan akkorákat ugrik a kocsi, hogy az ember felemelkedik ültéből és csak szótlanul imádkozik, hogy azok a kerékperemek talán még tűrhető állapotban vannak remélhetőleg. Spoiler: nem, legnagyobb meglepetésünkre nem siklott ki a szerelvény, szerencsésen megérkeztünk Oruro-ba. Egyébként vicces volt, hogy nem csak a sínpálya van múltszázadi állapotban, hanem ehhez igazodnak a szolgáltatások is: van étkezőkocsi, és az elsőosztályú jegyhez jár a reggeli, amit rendesen pincér tálal, stb. Igazából azt hiszem ez volt az egyetlen hely Bolíviában ahol normális kaját lehetett enni. (Igen, egy vonaton…)

A vonatozás mellesleg kitűnő alkalom volt arra, hogy az ablakon kibámulva megismerjük a bolíviai felföldet. Innen származik a cím is. Igazából Bolívia egy rendkívüli természeti adottságokkal megáldott ország, ami minden más szempontból elképesztően lehangoló. Hihetetlenül elmaradott, nem csak a vidék, de a városok is (bár La Paz-ról majd még írunk bővebben), vezetékes víz vidéken szinte sehol nincs, áram is alig, az emberek nagyjából ugyanúgy élnek, ahogy a középkorban. Vakolt házat maximum a nagyobb városok főterein látni, legtöbbször csak nyers tégla, amolyan bolíviai minőségben összehányva, rosszabb helyeken meg omladozó vályogházak vannak csak. Szóval igazából minden, csak nem szívderítő.

Eredetileg az volt a terv, hogy ha megérkezünk Oruro-ba, akkor ott röviden várost nézünk, majd este továbbindulunk La Paz-ba, a régi fővárosba. Na ebből az lett, hogy szörnyülködve néztünk körbe, ahogy a vonat beért a városba, mindenhol omladozó házak, szemét (a körforgalmak és közterek helyén hatalmas szemétkupacok, építési törmelék, stb. és látszik mindenütt, hogy ez bizony nem átmeneti állapot, itt ez a szokás…), szóval ezek után úgy határoztunk, hogy lehet inkább azonnal továbbmegyünk La Pazba. Egyébként ez tényleg nagyon ijesztő, hogy itt az embereknek még a legalapvetőbb igényük sincs meg arra, hogy kicsit is normálisan nézzen ki a lakókörnyezetük, őket ez láthatóan egyáltalán nem zavarja. Az meg természetesen alap, hogy mindenki össze-vissza eldobálja a szemetét, amerre csak megy, néha kb. fél méterre egy kukától.

Ok, Oruro letudva, kora délután kisétáltunk a buszállomásra, hogy vadásszunk egy buszt. Na jó, annyira igazából nem kell vadászni, mert a sofőrök vadásznak az utasokra, a buszállomás területén fel-alá rohangálnak és ordítva hirdetik a közeli indulásokat (középkori BKK futár).

Helyi sajátosság egyébként, hogy mivel mindenki a legközelebb induló buszra akar felszállni, ezért az emberek általában nem bent veszik meg a jegyüket, hanem lestoppolják a buszt, amint az megpróbál kihajtani a buszállomásról. Mármint mindenki így csinálja, a mi buszunk – egy két emeletes nagy modern busz – 5 emberrel indult el és mire elérte a buszállomás kapuját, zsúfolásig tele volt emberekkel (meg hatalmas krumplis/gyapjús/kukoricás stb. zsákokkal a folyosón). Persze én hullafáradt voltam az éjszakai vonatozás után, úgyhogy minderről tudomást sem véve a táskámat hatszor a csuklómhoz kötve boldogan álomba merültem.

Szerencsére a terv szerint La Pazban ébredtem :). Leszálltunk, megpróbáltam kitalálni, hogy vajon melyik quechua felirat jelenti a lányvécét, aztán elindultunk, hogy megkeressük a hostelt, amit még gyorsan Oruro-ból lefoglaltunk. Ott helyben kiderült, hogy pont felszabadult egy kétágyas szobájuk, amire plusz 5 helyi petákért rá is bólintottunk, így megismerkedtünk szálláshelyünkkel, ahol az elkövetkező jó pár napot töltöttük. 🙂 <h>A hostel neve amúgy Hostel Austria volt, ami magyarázatként szolgál a szobánkban kilógatott “Burgenland” feliratú poszterre. Nem illett oda, na… Az egyik  fotón szereplő festmény (benszülött nő óvszerrel a kezében) a buszállomáson található, a felirat pedig kb. annyi, hogy “Az anyaság és annak időpontja az életedben kizárólag a TE döntésed. A védekezés és annak mikéntje szintén.”. A romos háznak pedig a homlokzatán látható feliratát kell nézni (“a demokrácia háza”) :D. Az első képen a la pazi érkezés látható: a város a felföld egyik katlanjában található és egy spirál vezet lefelé.</h>

La Paz egyébként egy közepesen érdekes város, van egy kb. negyed 5. kerületnyi része, amit még a spanyolok építettek, ennek megfelelően ez legalább kinéz valahogy: szép koloniális házak, főtéren gyönyörű templom, stb… de ettől néhány sarokra már kezdődik Bolívia: vakolatlan, félkész házak, nyomor. A belváros legalább jól néz ki, csak hát elég koszos, bár Bolíviában igazából tiszta dolgot még nem nagyon láttam eddig.

Sajnos a helyi higiéniai viszonyok miatt – ahogy az várható volt – jól meg is betegedtünk. Azért mondom, hogy “ahogy az várható volt”, mert eddig nem találkoztunk olyan utazóval, aki Bolíviában ne betegedett volna le. 🙂 Ez pedig nem egy szokásos otthoni gyomorrontás. Hunor (aki az előző bolíviai szakasz alatt nagyon szarul volt) most csak egy hétig, én meg kb. két hétig szenvedtem. Ez azt jelentette egyébként, hogy bármilyen kisujjkörömnyi táplálék bevitele iszonyatos gyomorgörcsöket okozott, na meg persze hasmenést. De hát valamit ugye enni kell, viszont pont ez az, ami olyan iszonyatosan nehéz itt: gyakorlatilag az az étel, ami nincs valami nagy multicég ismert csomagolásában, az több, mint gyanús.

Készételt utcán ugye eleve nem próbál meg épeszű ember megvenni, ezután meg adja magát a gondolat: tulajdonképpen az a legbiztonságosabb, ha elmegyünk bevásárolni és főzünk valamit magunknak. Na nyilván ez sem annyira egyszerű, amilyennek elsőre tűnik, mert itt nincsenek boltok, hanem helyette van piac vagy az utcai árusok bódéi. Az utcai árusoknál alapvetően csomagolt kekszeket meg csokikat árulnak (meg persze kokalevelet), úgyhogy a piacot választottuk. Nem kellett volna. Utána sajnos még több napig az ott látott rémképekkel álmodtam… A zöldségek még ok, azokat nagyon nem lehet hogyan elrontani (jó, nyilván háromszor annyiba kerül nekünk, mint a helyieknek, de ez a legkevesebb), viszont a hentes ott azt jelenti, hogy egy koszos pultra ki vannak rakva csupaszon a húsok és legyek százai csemegéznek rajtuk. Amikor egy vásárló kér egy darabot, akkor a hentes a mocskos kezével megfogja, darabolja, rádobja a szintén iszonyat mocskos mérlegre, majd csak ezután lát zacskót szegény húsdarab. Hát ezek után annyira nem csodálkoztunk, hogy itt tényleg mindenki megbetegszik…:D Ok, ez a húspult, de ez még nem minden: az első napokban csodálkoztam, hogy miért van egyes kenyereknek kesernyés íze, de betudtam annak, hogy valami másféle növény van esetleg benne. Azóta kiderült, hogy a valóság sokkal lehangolóbb: itt a pékek mosogatószer helyett sima mosóporral tisztítják a sütőlapokat, de mivel rendkívüli vízhiány van egész La Paz-ban, a lemosás már nem mindig sikerül hiánytalanul…

Egyébként ha már előjött a vízhiány téma: ottjártunkkor az ország a valaha volt legsúlyosabb vízhiánytól szenvedett, részben az idei El Nino okán, részben pedig egyéb természetkárosítások miatt (és nyilván a népesség is egyre csak gyarapszik.) Ha valakit kiscit jobban is érdekel a probléma, akkor nagyon ajánlom az alábbi cikket, ami elég részletesen taglalja az okokat, plusz nagyon szép képekkel illusztrálják mindezt:http://index.hu/tudomany/2017/03/04/teszt_az_emberiseg_fele_szomjazni_fog/

Amikor La Pazba érkeztünk, egy dologban voltunk biztosak: hogy le fogunk bringázni a híres-hírhedt halálúton (Ruta de la muerte). Erről a halálútról azt kell tudni egyébként, hogy ez köti össze a felvidéket az úgynevezett selvával, azaz a szubtrópusi esőerdővel. Ez azt jelenti, hogy 4300 méterről indulva 1000 méteres tengerszint feletti magasságig süllyed, mindezt egy pár tíz kilométeres szakaszon. Aszfaltozva nincsen, a nagyrésze mindössze egy autó széles illetve szalagkorlát vagy bármi hasonló nyilván nincsen mellette. Azaz tökéletesen alkalmas arra, hogy egy szuper DH bringával egy nap alatt kényelmesen leveressünk rajta. 🙂 Ez a tevékenység főleg azután jött nagyon divatba, hogy a 2000-es években valamikor építettek egy elkerülő utat, ami már kétsávos és aszfaltozott, így aki nem közvetlenül a halálút melletti kis falvakba igyekszik, az ma már azt használja.

Persze nem akartunk valami szakadt teszkósmontival nekilátni a nagy kalandnak, ezért jó sokáig informálódtunk a neten és a helyszínen is, mire ráböktünk egy ár-érték arányban szupernek tűnő cégre (Barracuda Biking), és büszkén jelentjük, hogy valóban szuper volt. Sokan kérdezték, hogy mi az ami a legjobban tetszett az egész utazásunk során, és bár nem tudok egyértelmű dobogóst kiválasztani, az biztos, hogy ez a kaland benne lenne a top 5-ben. 🙂 <h>Ó, nem olyan bonyolult az, de itt még nem lőhetem el, hogy mi az, ami a dobogó első fokán a bringázással osztozik (és bár esetemben tudom, hihetetlen, nem azért van ennyire elöl, mert a) kerékpár szerepel benne, b) ***rég nem bringáztam)</h>

Szóval úgy indult a nagy nap, hogy reggel megjelentünk a helyen, bezsúfoltak minket a buszba, a bringáinkat meg a tetőre és megindultunk 3600 méterről (La Paz) még magasabbra, a 4300 méter magasan lévő hegygerincre. Itt a rövid akklimatizálódás és öltözés után kiosztották a bringákat, amelyek nagyrésze gyönyörű szép össztelós, valóban jó állapotú Kona volt, majd megindultunk lefelé. Sajnos egy lány az elején nem volt hozzászokva sem az autókhoz sem a hidrós tárcsafékekhez, úgyhogy elég rendesen felnyalta az aszfaltot..

Ezt leszámítva minden szuper volt, a gyorsabb tempóra vágyókat sem korlátozták, mi az egyik guide-dal mentünk lefelé, aki mellesleg Bolívia nagy DH bajnoka (nem tudom, hány van összesen, de nem nyomta rosszul mindenesetre), a lassabb óvatos jánosokat meg szakaszonként bevártuk. A látvány mindeközben ennyire király volt (<h>a halálutat jelző tábla utáni pár képen a szakadék közelsége és mélysége látható a busz ablakából</h>):

És ezután jött csak a bónusz: a fárasztó bringázás után egy fogadóba érkeztünk a selván, ahol szuper medencés kerttel és vacsorával várt minket – egy magyar család. Nyilván nagyon megörültek, meg persze mi is, tulajdonképpen anyukám chilei turistacsoportja óta ez volt az első “igazi” magyarészlelésünk. Ők 10 éve élnek itt, nagyon szeretik (???) és rengeteg érdekes dolgot meséltek az országról. (Többek közt tőle tudtuk meg a keserű kenyér titkát.)

Este vissza La Paz-ba, hogy aztán másnap még a Peruba való átlépésünk előtt ellátogassunk Puma Punkuba. A hely a régi Tihuanacu kultúra központja lehetett még i.e. 200 és i.sz. 1000 között, jóval az inkák előtt. Engem a romos kőtömbök kevésbé ragadtak meg, viszont az emberábrázolásuk annál inkább: ők csinálták azokat a hatalmas kőből faragott szögletes formákkal ábrázolt emberalakokat, amelyek elég impozánsok illetve szerintem kissé ijesztőek is. De ezt döntse el mindenki maga, íme a kor szobrászati divatja:

Vicces mellékszál egyébként, hogy amikor a spanyolok megérkeztek ide és megtalálták a szobrokat, akkor rögtön azzal kezdték, hogy módszeresen lefejezték őket, mivel pogány ábrázolásnak tartották. Amelyik véletlenül megúszta / túl nagy volt ahhoz, hogy csak egy suhintással le lehessen fejezni, abba gondosan belevéstek egy keresztet (<h>meg a szentháromság többi tagjának szimbólumát – ez látható az oldalról fotózott szürke csávó szobrán</h>) és huh, szerencsére így már meg is tisztult a szobor lelke. Ezek látszanak sajnos a képeken is, de ettől függetlenül szerintem nagyon érdekes ez a fajta szögletes emberábrázolási mód. Ráadásul a kéztartásuknak és a velük ábrázolt tárgyaknak is jelentősége volt, például ezek alapján meg lehet állapítani az egyers szobrokról, hogy sámán / törzsfőnök / döntéshozó stb. az ábrázolt személy.

<h>Amúgy elég durván tolták itt az építkezést (mellékszál: az inkák a know-howt a hódítással szedték össze: a tihuanacuktól pl. az építészeti megoldások jöttek): az egymás mellé kerülő kőtömbökbe keyslotokat faragtak, amibe aztán fém kapcsokat helyeztek (galériában a szobrok előtti utolsó képen látható a keyslotolás). Ezeket a fém kapcsokat amúgy ők maguk készítették rézből – meg lehetett nézni a nádszálon keresztül levegőztetett kohótechnológiájukat is. Ezen kívül ma lézerrel nehezen lehet olyan egyenes hornyokat vágni, mint amiket ők a sziklákba szerkesztettek. Ezen kívül érdekes még a hornyokban található négyszögletű (!!!) lyukak mennyisége és szabályossága (mind kialakítás, mind elhelyezés tekintetében) – ide helyezték a köveket borító díszítő lemezeket (többnyire aranyból) és szegecsekkel rögzítették őket a furatokban). Nem véletlenül flesselt rájuk a History channel hírhedt “aliens” csávója.</h>

Ezután sokadszorra is visszatértünk az abszolút elszomorító és lelombozó látványt nyújtó La Pazba, hogy végre másnap továbbinduljunk a perui határ felé. A határ előtt volt még egy tervezett megállónk: a Titicaca-tó partján és egyben a perui határon fekvő Copacabana városka. Maga a kisváros elég fapados, viszont hemzseg a turistáktól, fő nevezetessége, hogy innen lehet kihajózni az Isla del Sol-ra, azaz a Napszigetre. Illetve a Titicaca-tó partján fekszik, amely a maga 3800 méter tengerszint feletti magasságával elnyerte a világ legmagasabban fekvő tava címet. Itt élnek manapság a tihuanacuk leszármazottai, akik egyébként nagyon hasonlítanak a többi bolíviai indiánra, csak egy kicsivel kevésbé kerek és lapos az ábrázatuk és nem annyira zömök testalkatúak. Ettől függetlenül nagyon jól bírják a magasságot és vígan futnak fel 3850 méterről 4100-ra. 😀 Szóval mi a turistaprotokollnak megfelelően ugyanúgy tettünk, mint a többiek: az első nap elmentünk vízibiciklizni a Titicaca-tóra meg chilleltünk egy kicsit, mert mind a ketten elég szarul éreztük magunkat és nem voltunk biztosak benne, hogy épségben végig tudnánk csinálni egy egynapos Isla del Sol kirándulást. A vízibiciklis család – meglepetés – rendkívül bunkó és buta volt, először 5 percig szapultak, hogy miért nem tudunk pontosan fizetni, merthogy náluk márpedig nincs váltópénz, majd amikor mondtuk, hogy ja, ez valóban szívás, de valahogy azért kénytelenek lesznek megoldani a dolgot, akkor kiderült, hogy amúgy tudnak visszaadni, utána nagyjából újabb 5 percig tartott nekik, hogy 100-ból kivonjanak 15-öt. De ezen a ponton már tényleg csak nyugtattuk magunkat, hogy nem baj, nemsokára átérünk Peruba.

<h>Itt amúgy történt egy olyan is, hogy a nagyszerű, vasbeton szerkezetű szálloda ajtaját éjjelre bezárták és elé eresztettek egy pléh rolót. Egyik este aztán 4 körül arra keltünk, hogy a kinn rekedt, a bezárást elfelejtő (mert amúgy szóltak becsekk idején) idióta részeg gyökér elkezdett iszonyatosan dörömbölni (Frédi és bénit néztetek?) és a szállodatulaj család nem engedte be. Ezért jó ideig kellett hallgatunk az egész épület rezgéseiből összeadódó iszonyatos hangzavart.. csodás volt.</h>

Következő nap pontosan ugyanolyan szarul voltunk, mint a vízibiciklis napon, de hát nem akartunk ebben a koszfészekben megöregedni, úgyhogy rászántuk magunkat és kihajóztunk Isla del Sol-ra :). A túra egyébként szép volt, de semmi extra, a nap nagy részét a gyök 2-vel úszkáló hajózás töltötte ki, ahol választhattál, hogy bent ülsz és megdöglesz a befelé áramló dízelfüsttől (ami a bolíviai üzemanyag minőség tekintétében még egy egységgel kellemetlenebb az európai dízelfüstnél) vagy a tetőn foglalsz helyet, ahol egész úton szakadt az eső. Mi az utóbbit választottuk és egy szimpatikus ponyvát magunk fölé tartva vészeltük át az utat. <h>Mármint a ponyvát a tetőn utazók kollektívan tartották maguk fölé. Egész jó hangulat volt alatta, egészen addig, amíg az egyik gyomorrontott sorstárs jól a ponyva alá fingott, amikoris mindenki számára hirtelen nagyon elfogadható alternatívává vált a szagolgatás helyett a megázás..

Állítólag ezen a szigeten született a mindent teremtő Wiracocha isten (akinek az arcát a sziklába frankón bele lehet látni) és innen jő a világosság (hence the name, ugye). Szent hely volt mindenféle régi népeknek és szokás volt elzarándokolni ide. Van itt áldozati asztal is, amin látható az áldozottak vérének odaszáradt maradéka is..</h>:

Illetve ha már Titicaca-tó, akkor mindenképpen fel kell hívnom a figyelmet az alábbi mesterműre:

<h>Itt van még egy egész király comprehensive kép Bolívia felépítéséről:</h>

IMG_5183

Copacabanában összesen ezt a két napot töltöttük, mert ennyi Bolívia után – minden izgalmassága és érdekessége mellett is – már nagyon vágytunk egy kis luxusra, és ezt a luxust Perutól reméltük… szóval felszálltunk egy Puno-ba, a Titicaca-tó szemközti, perui oldalán található városka felé tartó buszra.

Folytatás következik! 🙂

1 Comment

  1. Anyátok Pestről

    August 19, 2017 at 6:13 pm

    ez is tökjó volt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 llamallamacapybara

Theme by Anders NorenUp ↑